Nieuws
:Nieuws

Regio drijft op familiebedrijven

Zwolle, 5 september 2014

Het vermoeden bestond al langer, maar uit onderzoek van de Stichting Metropool Zwolle blijkt dat zich in de Regio Zwolle verhoudingsgewijze meer familiebedrijven bevinden dan elders in het land. Ruim 76% ten opzichte van het landelijk gemiddelde van 69%. En deze familiebedrijven zijn financieel ook nog eens een stuk gezonder dan niet-familiebedrijven. Zij zijn gemiddeld voor 54% gefinancierd met eigen vermogen.

Bremann Installatietechniek, Van Wijhe Verf en Royal Huisman, het zijn allemaal voorbeelden van krachtige familiebedrijven die de Regio Zwolle rijk is. Uit onderzoek van de Stichting Metropool Zwolle blijkt dat 25% van alle familiebedrijven in de regio binnen nu en vijf jaar zal worden overgedragen, waarvan 18% op zeer korte termijn. In meer dan 50% van alle gevallen wordt een overdracht binnen de familie beoogd. Voldoende reden voor prof. dr. Roberto Flören (Nyenrode Business Universiteit) om een masterclass bedrijfsoverdracht voor familiebedrijven in Zwolle te verzorgen in het Ondernemingshuis van Dommerholt Advocaten.

‘Vooral in economisch moeizame tijden met marginale groei, komt de kracht van het familiebedrijf nadrukkelijk naar voren’, aldus Roberto Flören. ‘Het is aannemelijk dat de verhoudingsgewijze economisch goed presterende Regio Zwolle dit in belangrijke mate te danken heeft aan de aanwezigheid van de vele familiebedrijven.’

Ook vanuit het onderwijs binnen de eigen regio gaat aandacht uit naar het familiebedrijf. Sinds enige tijd loopt vanuit het lectoraat familiebedrijven van Windesheim een project dat het instellen van een raad van advies stimuleert.

Gepubliceerd: 5 september 2014

< naar overzicht