Verkopend makelaar? Neem je meetlint mee!

Een recent geval uit de rechtspraak. Wat was er aan de hand? Net nadat de NVM de Meetinstructie "bepalen gebruiksoppervlakte woningen volgens NEN 2580" verplicht had voorgeschreven voor haar leden, zet een verkopend makelaar een woning te koop met vermelding in de verkoopbrochure van een (bruto) woonoppervlakte van "ca. 80 m2". Een echte meting volgens de meetinstructie vindt niet plaats. De woning wordt binnen een week verkocht voor de vraagprijs. Ruim drie jaar later wil de koper de woning weer verkopen en de verkopend makelaar meet de woning nu wel en komt uit op 71 m2. Met vermelding van dat metrage wordt de woning te koop gezet en verkocht.

Voor het verschil spreekt de koper (nu de verkoper dus) de destijds verkopend makelaar aan (voor de “ontbrekende m2”), omdat die destijds het netto woonoppervlak had moeten vermelden conform de meetinstructie en niet een “bruto woonoppervlakte ca. 80 m2”. Volgens de rechter is dat het doel van de meetinstructie en is het verplicht gesteld, mede om potentiële kopers te beschermen. Hier lijkt de in Nederland op allerlei rechtsgebieden steeds verder oprukkende “zorgplicht” een rol te spelen.

De rechter zegt, gelet op het doel van de meetinstructie, dat de makelaar aansprakelijk is; hij had de netto m2 moeten vermelden. De makelaar kan daarbij geen beroep doen op (i) zijn algemene voorwaarden, (ii) de onderzoeksplicht van de koper, (iii) het feit dat de koper ruim drie jaar heeft gewacht met zijn klacht en (iv) eigen schuld. De rechter schat de schade vervolgens met de natte vinger op € 10.000,-.