E-commerce

E-commerce, ook wel: ‘electronic commerce’, is het drijven van handel via het internet. We kopen en verkopen steeds meer op het internet en e-commerce speelt daarmee een steeds grotere rol in onze samenleving. Bij e-commerce komt allerlei nationale en Europese wetgeving kijken, voor zowel ondernemers als consumenten. 

E-commerce wetgeving

E-commerce kan in verschillende vormen plaatsvinden: B2B (Business to Business), de handel tussen twee bedrijven, B2C (Business to Consumer), de handel tussen een bedrijf en consument en C2C (Consumer to Consumer), de handel tussen twee consumenten. Op al deze vormen is verschillende nationale en Europese wetgeving van toepassing.

Een voorbeeld is de wettelijke bedenktijd van 14 dagen voor consumenten bij de online-aanschaf van producten of diensten, wordt dat juist gehanteerd? En zijn de algemene voorwaarden op de juiste wijze beschikbaar gesteld? Kun je ze gemakkelijk vinden? Hoe zit het met de toepassing van de informatieplicht voor elektronische verkopers en het recht van retour?

Daarnaast gelden er regels over het maken van (misleidende) reclame, oneerlijke concurrentie en telemarketing. Binnen het e-commerce recht is het zeer belangrijk dat alles rondom de privacy van gebruikers goed is geregeld én volgens de regels van het privacyrecht wordt beschermd. Naast het privacyrecht kunnen ook het merkenrecht en het auteursrecht een rol spelen bij e-commerce. Een e-commerce advocaat als sparringpartner lijkt in veel gevallen dan ook zo gek nog niet.

Juridische kijk op e-commerce

Iedere ondernemer die (ook) handel drijft via het internet dient te voldoen aan de verschillende regels die gelden voor e-commerce. Het begint al bij het kiezen van een domeinnaam, het gebruik van bepaalde reclame-uitingen/afbeeldingen, het opstellen en verstrekken van algemene voorwaarden, het opslaan van persoonsgegevens en het adverteren via sociale media. Dat zijn allemaal voorbeelden waarop e-commerce wetgeving van toepassing is.

Daarnaast kun je te maken krijgen met toezicht door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) of de Reclame Code Commissie.

Waarom is een e-commerce advocaat aan te raden?

Er zijn veel verschillende regels waar ondernemers zich aan moeten houden als zij handelen via het internet. Het is dan prettig om korte lijnen met een juridisch sparringpartner te hebben. Samen sparren, vanuit een juridische invalshoek nieuwe (online) stappen bepalen… juridisch advies is geen overbodige luxe. Zo kan je als e-commerce ondernemer blijven doen waar jij goed in bent: ondernemen en handel drijven via het internet!

Onze e-commerce advocaten binnen onze sectie IT-recht zijn goed op de hoogte van de geldende e-commerce wetgeving en denken graag met je mee! Zo kunnen wij helpen bij het opstellen van algemene voorwaarden, het juridisch correct inrichten van jouw website/webshop en controleren of jouw werkwijze voldoet aan de regels over de koop op afstand en andere strenge consumentenwetgeving.

Ook als je te maken krijgt met vermeende merkrechtinbreuken of auteursrechtinbreuken kun je bij ons terecht. Webshops die jouw teksten, reclame-uitingen of afbeeldingen zonder jouw toestemming gebruiken of een andere ondernemer die gebruikt maakt van en adverteert met jouw handelsnaam kunnen een verbod opgelegd krijgen. Ook als je wordt aangesproken op het bovenstaande of vooraf wil nagaan of je bepaalde namen of bijvoorbeeld foto- en videomateriaal wel mag gebruiken, kunnen wij je helpen en meedenken over de best passende route naar een oplossing.

Neem contact met ons op