Nieuw jaar, nieuwe voorwaarden?

Het jaar is begonnen en veel ondernemers gaan er weer tegenaan. Traditiegetrouw hebben mensen goede voornemens, maar wat zijn jouw voornemens als ondernemer? Wil je verder groeien, een bedrijf overnemen of misschien nog beter worden in wat je doet? Het is belangrijk om óók de juridische onderwerpen daarbij niet uit het oog te verliezen en te zorgen dat je als ondernemer juridisch klaar bent voor 2022. Ik geef je graag wat tips voor goede juridische voornemens.

Contracten voor verkoop

Neem je eigen algemene voorwaarden eens onder de loep. Past wat daarin staat nog wel bij de manier waarop je werkt? Ik zie vaak dat ondernemers algemene voorwaarden opstellen bij de start van het bedrijf, bijvoorbeeld als eenmanszaak, en diezelfde voorwaarden nog steeds gebruiken als de onderneming is gegroeid naar een tiental medewerkers. Grote kans dat de algemene voorwaarden en de bijbehorende verkoopcontracten (offerte, opdrachtbevestigingen etc.) niet meer passen en een flinke update kunnen gebruiken.

Contracten voor inkoop

Hoe koop jij voorraden en diensten eigenlijk in? Koop je in op basis van de voorwaarden van de leverancier of gebruik je voor de inkoop je eigen inkoopvoorwaarden? Bekijk eens kritisch welke risico’s je daarbij op je neemt. Zo is het bij de in- en (door)verkoop van producten van belang dat je geen onnodige risico’s op je neemt, doordat jouw leverancier andere (lees: beperktere) garantievoorwaarden hanteert dan jij zelf doet naar jouw klanten. 2022 is wellicht hét moment om daarover het gesprek aan te gaan met je leverancier.

Een bedrijfsovername: kopen of verkopen?

In de afgelopen jaren draait de overnamemarkt in veel sectoren op volle toeren. Wil je zelf ook profiteren door je bedrijf te verkopen? Of wil je misschien zelf een bedrijf overnemen? Vergeet dan niet de belangrijkste juridische aspecten daarbij en bereid je daarop voor.

Als je voornemens bent om je bedrijf te verkopen dan is het belangrijk om op tijd te beginnen met het verkoopklaar maken van je onderneming. Denk daarbij aan de overeenkomsten met klanten en leveranciers, maar ook aan het vastleggen van intellectuele eigendomsrechten. Als alles op orde is dan is de kans van slagen van een bedrijfsovername groter en beperk je de risico’s als verkoper van de onderneming.

Bij een aankoop van een onderneming is het van belang om goed onderzoek te doen naar het bedrijf dat je wilt overnemen. Door in een vroeg stadium de juiste vragen te stellen bij een boekenonderzoek, breng je een groot deel van de risico’s in kaart en vergroot je de kans op een succesvolle overname.

En verder?

Wij staan in dit nieuwe jaar uiteraard weer klaar om je te helpen bij juridische vraagstukken. Als juridisch sparringpartner denken we graag met je mee, zowel met de hiervoor genoemde onderwerpen als met andere zaken waar je als ondernemer tegenaan loopt. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.