Succes behaald voor Drentse ondernemer in coronaprocedure

In de afgelopen periode zien we steeds vaker zogeheten ‘coronaprocedures’ tegen bijvoorbeeld een Veiligheidsregio. Ondernemers proberen binnen de regels van het RIVM en de voorheen geldende Noodverordeningen zoveel als mogelijk hun ondernemingen draaiende en financieel gezond te houden. Zo ook het Drentse Vlinderparadijs Papiliorama te Havelte.

De eigenaar van Papiliorama biedt sinds enige tijd in zijn giftshop uitgestalde tweedehands kerstpullen te koop aan. Hiermee hoopt hij de zware financiële klappen die hij toch al ondervindt als gevolg van de coronacrisis enigszins te kunnen compenseren. De Veiligheidsregio Drenthe (VRD) vond echter dat Papiliorama daarmee een ‘evenement’ aan het organiseren was/is, hetgeen verboden zou zijn op grond van de voorheen geldende Noodverordeningen (die inmiddels zijn vervallen). Papiliorama stelt (onder andere) dat er absoluut geen sprake is van een evenement, maar dat zij slechts het assortiment in de giftshop heeft aangepast met het oog de kerstperiode, net als vrijwel alle grote winkelketens in Nederland dat doen in deze tijd. Bovendien houdt Papiliorama streng toezicht op naleving van alle coronaregels conform de richtlijnen van het RIVM. Papiliorama stelt dat geen enkele wet of regel wordt overtreden.

Aan Papiliorama werd een last onder dwangsom van €10.000,- opgelegd. Deze zou volgens de VRD inmiddels ook zijn verbeurd en voor 31 december a.s. betaald moeten worden. Onze collega’s startten bij de VRD een bezwaarschriftprocedure en dienden tevens een schorsingsverzoek in bij de Rechtbank Noord-Nederland.

De Voorzieningenrechter deed vanochtend uitspraak en schorst de besluiten in ieder geval tot 6 weken na de beslissing op bezwaar. Papiliorama mag daarmee voorlopig doorgaan met de verkoop en hoeft ook de boete vooralsnog niet te betalen.

Lees hier ook het nieuwsartikel op RTV Drenthe >

Wij houden jullie op de hoogte.